top of page

Info ved ettersøk

Alle jegere har en plikt til å praktisere god etikk på jakt. Likevel kan skadeskyting oppstå for oss alle. Da er utfallet helt avgjørende for hvor godt du som jeger gjør din del av jobben etter skuddet er løsnet. Her får du informasjon om hvordan du skaper best mulig utgangspunkt for hund og ettersøksjeger.

Når en jeger løsner skudd mot viltet regnes det alltid som truffet. Uavhengig om viltet faktisk er truffet eller ikke skal det iverksettes ettersøk ved påskutt vilt som ikke er funnet. Vi ser helst at du ikke leter mer enn en radius av ca. 50m fra der hvor dyret ble påskutt i fluktretningen uten å gå i selve sporet. Det er bedre å benytte ettersøksavtalen en gang for mye enn å risikere at dyret lider unødig.

Før jakt

Det første du må tenke på før jakta starter, er å ha en ettersøksavtale på plass. Det er nemlig lovpålagt med en ettersøksavtale for alle jegere som skal jakte på elg, hjort og rådyr. Dokumentasjon på avtale skal alltid medbringes. 

Vi anbefaler å lagre info om vakttelefonen før du drar ut, slik at vi raskest mulig får beskjed. Det er også veldig fornuftig med refleksvest eller godt synlig teip i sekken for å kunne markere dyret og jegers posisjon da skuddet gikk. Dette er spesielt nyttig når vi ankommer etter mørkets frembrudd.

Forebyggende

Husk alltid å ha god kontroll på omgivelsene dine før du løsner skudd på jakt. Tenk gjennom hvilke skuddfelt som egner seg for å skyte i, og ha alltid sikker bakgrunn for prosjektilet. I tillegg er det viktig å sørge for rent skuddfelt foran dyret du skal skyte på. Slik unngår du forandring i kulebane frem til dyret og minsker sjansen for skadeskyting. Skyt heller aldri på avstander du ikke er komfortabel med. 

Skuddet går

Observer så mye som mulig før, under og etter en skuddmulighet. En ettersøksjeger må vite hva slags dyr som er påskutt for å kunne avlive riktig dyr. Bruk derfor tiden før skuddet går til å se etter kjennetegn(antall, kjønn, alder osv.) på dyret/dyrene du skyter. På denne måten er det enkelt for deg å gjengi en presis beskrivelse til ettersøksjegeren. Hold øynene åpne når skuddet går og se etter hva kula treffer. Skuddreaksjon kan fortelle mye om treffpunktet. Lad om og forbered deg på oppfølgingskudd, samtidig som du holder deg rolig. Skudd skremmer ikke dyrene, men lyd, lukt og syn av mennesker gjør det. Forflytter dyret seg videre bør du raskt forsøke et påfølgingsskudd. Se og hør etter hvilken retning dyret tar. Forbli på posten din i 10 minutt før du flytter deg. Dyrene kan gjerne komme forbi igjen, om du har vært rolig nok og ikke avslørt posisjonen din. 

Etter skuddet

Dersom du løsner skudd og ikke registrerer skuddtegn, men tror du har bommet skal du likevel kontakte ettersøksjeger. Vi kan ofte raskt anslå ved hjelp av hund om du har truffet eller ikke. Du markerer plassen du stod da skuddet gikk, i tillegg til dyrets plassering. Ikke gå mer og lengre enn absolutt nødvendig for å lete etter dyret. Gå heller ikke med en utrent hund og let etter dyret. Hundene våre er trent målrettet over lengre tid for å løse ettersøk, og har større mulighet for å finne skadet vilt.

I etterkant

Evaluer situasjonen og forstå hva du kunne gjort annerledes slik at du er bedre forberedt neste gang. Grunneiere, nabojaktlag og/eller politiet bør alltid informeres om ettersøkets utfall. 

bottom of page